Atgal į naujienas

įkelta

, Birželio 11, 2023

PASIDALINTI

Kelionės paslaugų paketų ir keleivių teisių reguliavimo peržiūra – ar avialinijos neliečiamos?

Įsibėgėjant vasarai Europos kelionių agentų ir kelionių organizatorių asociacijos (ECTAA) nariai susitikimo 2023 m. birželio 9 d. Rygoje metu diskutavo apie Europos Komisijos siekį peržiūrėti teisės aktus, reguliuojančius keleivių teises, ir Kelionės paslaugų paketų direktyvą. Šiuo metu galiojančios taisyklės peržiūrimos siekiant užtikrinti jų atsparumą plataus masto kelionių sutrikdymams, kurie įvyko Covid 19 pandemijos metu.

ECTAA teigiamai vertina Europos Komisijos ketinimus paraleliai spręsti klausimus, susijusius su keleivių teisėmis ir kelionės paslaugų paketais. Tuo siekiama užtikrinti subalansuotą požiūrį į keleivių ir kelionės paslaugų paketo naudotojų teises, siekiant eliminuoti trūkumus, su kuriais buvo susiduriama pandemijos metu, bei atkurti atsakomybių pusiausvyrą kelionės paslaugų grandinėje.

Tikėtina, kad Europos Komisijos atstovas Reynders paskelbs apie vartotojų išankstinių mokėjimų dydžio apribojimus iki 20 proc. nuo viso kelionės paslaugų paketo vertės. Tačiau avialinijoms toks apribojimas nebus taikomas. ECTAA prezidento Frank Oostdam teigimu, ,,Komisija užmerkia akis kalbant apie pagrindinį vartotojų išankstinio nusistatymo šaltinį. Pažymėtina, kad rekordinis keliautojų skundų skaičius pandemijos metu buvo daugiausiai dėl avialinijų. Pretenzijų skaičius vien dėl skrydžio paslaugų buvo 4 kartus didesnis 2020 metais, ir net 10 kartų didesnis nei 2021 metais.“

Verta paminėti ir tai, kad pagal Kelionės paslaugų paketų direktyvą, klientų sumokėtoms pinigų sumoms yra taikoma apsauga nemokumo atveju, tuo tarpu vartotojams ir kelionių organizatoriams nėra taikoma jokia panaši apsauga tuo atveju, jei avialinijos, kurioms iš anksto sumokama visa bilieto kaina, tampa nemokios. Be to, kalbant apie keleivių teises, Europos Komisija planuoja įpareigoti kelionių pardavimo agentus grąžinti keleiviams pinigus skrydžio atšaukimo atveju, prieš susigrąžinant jiems pinigus iš avialinijų, taip užkraunant kelionių pardavimo agentams papildomą finansinę naštą. Tokiu būdu smulkieji kelionių pardavimo agentai taptų finansų įstaigomis, suteikiančiomis didžiosioms skrydžių bendrovėms beprocentines paskolas.

ECTAA prezidentas Said Frank Oostdam įvertino šiuos pokyčius kaip keliančius didelį nerimą. Pasak jo, ,,pandemija galėjo tapti puikia proga suderinti teises ir įsipareigojimus kelionių organizavimo versle, ir užtikrinti geresnę keliautojų apsaugą. Tačiau panašu, kad Komisijai trūksta ambicijų. Sutelkdama dėmesį į kelionių pardavimo agentus, ji renkasi eiti lengvu keliu, tačiau nukrypsta nuo tikslo.“

ECTAA pranešimas spaudai

įkelta

, Birželio 11, 2023

PASIDALINTI